7 Nisan 2010 Çarşamba

ama hangi atatürk

ama hangi atatürk

atatürk'ün hayatına bakıldığında çok farklı atatürk portreleri çıkıyor ortaya; atatürk farklı durumlarda farklı stratejiler geliştiyor çünkü. atatürk'ün bu farklı durumlarda izlediği farklı politikaları da siyasetçiler cımbızla çekerek kendine yontmaya çalışyorlar. atatürk'ün hayatından işlerine gelen tarafları alıp atatürk'ü kendi siyasi emellerine dayanak yapmaya çalışıyorlar.

aslında böyle yapanların dertleri atatürk filan değil: atatürk gibi bir değeri insanların gözünden silemeyeceklerini bilenler; madem ki insanların gözünden atatürk'ü silemiyoruz ve biz de atatürk'ün gerçek düşünceleri ekseninde değişemiyoruz; o zaman biz de atatürk'ü kendimiz gibi görünen yerlerini cımbızla çekip insanlara gösterelim ve de kendi fikirlerimizin doğruluğunu atatürk'ü de kullanarak kanıtlamaya çalışalım derdindeler. yani kendilerini atatürk'ün fikirleri ekseninde değiştirmeyip atatürk'ü kendilerine benzetiyorlar. böylelikle de atatürk'ü tıpkı kendileri gibi göstermeye çalışıyorlar.

atatürk'ün hayatında da atatürk'ü kendileri gibi gösterecek bir sürü malzeme bulabiliyorlar. atatürk'ün milli mücadeleye adam toplaması için kullandığı dini söylemleri ön plana çıkarıp; atatürk de dindardı olm naabeer diyenler mi dersin. atatürk'ün milli mücadelede bolşeviklerden silah ve para yardımı almak için kullandığı söylemleri ön plana çıkarıp; atatürk de bolşevikti olm naabeer diyenler mi dersin. atatürk de ülkücüydü, atatürk de ateistti, atatürk de şöyleydi atatürk de böyleydi gibi elli tane terane...

atatürk'ün kendilerine yakın yönlerini öne çıkarıp bundan rant elde etmeye çalışıyor insanlar ve bunda da gayet başarılılar.

taha akyol'un bu kitabı da işte bu şahısların öne çıkardığı bu malzemelerin asıl amacını gözler önüne seriyor.

atatürk milli mücadelenin başarısı için farklı zamanlarda farklı söylemler kullanmak zorunda kalıyor. yeri geliyor padişaha; ayağınızın tozuna yüz sürmeye hasretim de diyebiliyor. komünist söylemlerde de bulunabiliyor.

atatürk'ün biyografisinden ziyade siyasi dehasının anlatıldığı ufuk açıcı taha akyol kitabı.

atatürk'ü tanımak daha iyi tanımak için muhakkak okunmalı.

bir de şey vardı son anda aklıma geldi; başıma bir iş gelmeyecekse atatürk'ü sevmiyorum lafı.

kendilerini değiştiremeyenler atatürk'ü kendileri gibi değiştiriyorlar demiştim; atatürk'ü hem sevenler hem de o'ndan nefret edenler o'nu yıkılamayacak bir tabu olarak görürse aslında atatürk anlaşılamamış demektir. bir insan sevildiği için anlaşılmaz bence. anlaşıldığı için sevilir. ve fakat bizim ülkemizde bunun tam tersi yapılıyor. sevildiği için anlaşılmaya çalışıyor. bu sebeptendir ki atatürk'ü sevdiğini söyleyenler de atatürk'ün fikirlerinin zıddında hareket edebiliyorlar. çünkü atatürk'ü fikir anlamında değil tabu olarak sevmenin gerekli olduğuna inanılıyor.şu sözlükte olsun, internetin tozlu sayfalarında olsun atatürk hakkında o kadar uydurma hikayeler var ki; evliya menkıbelerini geçti mübarek. bütün köşe yazarlarımız senede en az üç yazıyı atatürk'e ayırıyor, o'nu anlatıyorlar.

ama atatürk'ü hala tam anlamıyla tanımıyoruz. 1881 yılında doğdu, 1919'da samsun'a çıktı. cumhuriyet'i kurdu. çok büyük yüce bir insan. ulu önder. büyük adam. ölmedi kalbimizde yaşıyor.

insanların kendini atatürk'ü sevmek zorunda hissetmesi ya da hissettirilmeleri; atatürk'ün düşüncelerinin insanlar tarafından sevilmeyeceği, mantıklı fikirleri olmadığı fikrini ortaya koyar. o'nun bir tabu olarak öğretilmesi, atatürk'ün merak konusu olmaması, sevilmesi ve sevilmemesi ve sevilmediğinde de sevilmediğinin gizlenmesi sonucunu getirir.

atatürk için bir sürü kıytırırk hikayeler uyduruluyor. sanki atatürk'ün hayatında yaptıkları o'nu övmeye yetmiyormuş gibi bir de uydurulmuşları var. kötülemek için de aynı. işin özü; atatürk merak edilmiyor.. atatürk'ü sevdiğini söyleyen insanların da çoğu merak edip atatrük'ü araştırmıyor bile. nasıl olsa seviyoruz bu bize yeter. atatürk hakkında doğru düzgün bilgisi yok ama o'nun hakkında övgü mesajları yapmaya gelince çok iyi başarıyor bu işi.

buraya kadar okuyup da ne diyo lan bu ya da kötü bir şey söylüyo lan bu diyen bile var biliyorum..şimdi bu atatürk'ü seviyor mu sevmiyor mu anlamadım ayol diyenler de vardır. aslında bunun hiç önemi yok. birisi atatürk'ü sevdiğini söyleyince atatürk şekerlenmiyor. bu ülkede seksen yıldır herkes atatrük'ü seviyor. seksen yıldır her yerde atatürk portreleri var. seksen yıldır atatrük

büstleri var her yerde. ama ülkemizin durumu da ortada..demek ki tek başına sevgi yetmiyor.

popüliar siyaset yapmaktan vazgeçmeliyiz. siyasetçiler ne kadar popülistse biz de o kadar popülistiz. atatürk'ü sevmek bir rant getiriyorsa o zaman herkes atatürk'ü sever olur. (bu gün fethullah gülen de atatürk'ü sevdiğini söyler.)

atatürk'ü sevdiğini söyleyenler burada bir yazı görür görmez atatürk'ü seviyor mu acaba diye düşüneceklerine biraz atatürk'ü araştırsınlar. çok sevdikleri atatrük'ün zıddında fikirleri olduğunu gördüklerinde acaba ne düşünecekler.

atatürk aynı zamanda bir düşünürdür. bir düşünürün düşüncelerini merak ettiğmiiz gibi atatürk'ü de merak etmeliyiz. araştırmalıyız.

araştırmaya bu kitaptan başlasak iyi olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder